נוב 09

גלאפגוס 1.11-8.11 (GALAPAGOS ISLANDS)

נכתב על ידי בקטגוריה אקוודור


פוסט קודם – אוטאבלו


טוב. אז בשעה טוב התחלנו היום את האתר המדובר – איי גלאפגוס, שהוא הוא הסיבה העיקרית שהתחלנו את הטיול מאקוודור בכלל. אחד משני העוגנים היחידם בטיול.
אז אני אתחיל מהסוף – היה מ-ד-ה-י-ם !!!! זה אמנם היה השבוע היקר בחיי (כמעט משכורת שלמה) אבל שווה כל גרוש.

עכשיו אתחיל מהסבר "קצר" (שאפשר לדלג עליו), שאת רובו דווקא למדתי בקורס המעניין היחיד בתואר שלי – נדידת יבשות (חגי – ידעתי שזה יביא תועלת מתישהו..)

אז ככה. גלאפגוס (שפירוש השם זה בעצם צבי ענק) הינו קבוצה של 42 איים באוקיינוס השקט (חלקם בגודל של סלע), במרחק של 1000 קילומטר מערבית לאקוודור. בגלל קרבתם היחסית לאוקוודור, היא המדינה שזכתה בשטח (אצלם זה הרבה יותר פשוט מהשטחים שלנו).

מה מיוחד באיים בעצם ? אז ככה. כאן, אלפרד וגנר ותאוריית טקטוניקת הלוחות שלו, שפירסם בשנת 1864 (אם אני לא טועה) נכנסים לתמונה. במרחבי קרום כדור הארץ יש נקודות שנקראות HOT SPOT, ואין קשר לאינטרנט פה. בנקודות הללו, יש קירבה יחסית ללבה של פנים כדור הארץ, ועם כן קרום כדור הארץ נבקע שם, ועלולים להיווצר הרי געש תת מימיים, התרוממות קרקע בזלתית, היווצרות של הרי געש מעל פני המים עד כדי הווצרות חלקים יבשתיים באמצע האוקיינוס. בנוסף, הלוחות הטקוטוניים המרכיבים את כדור הארץ נמצאים בתנועה מתמדת, ועל כן אותם איים-הרי געש שנוצרו נעים יחד עם הלוחות וזזים מאותן נקודות חמות. ומעל אותן נקודות חמות נוצרים שוב איים חדשים. האיים שזזו יחד עם הלוחות הטקטוניים נהיים בסופו של דבר גושי סלעים הנשחקים שוב ושוב על ידי הים והרוחות, אין התפרצויות געשיות אשר מוסיפות ומעבות את הקרקע, ועל כן גוועים להם לאיטם, עד אשר הם שוקעים בחזרה אל מתחת לפני הים.

וכך בדיוק נוצרו איי גלאפגוס, הפיליפנים ועוד כמה אזורים דומים ברחבי הגלובוס. האי הצעיר ביותר בגלפאגוס הינו בן 750,000 מליון שנה. הזקן ביותר הינו בן 4 מליון שנים. וגילו איים בארכיפלג השקועים מתחת לפני הים בני כ – 10 מליון שנה.

אז מה מיוחד באיים הללו בכל זאת ? האיים נקראים "המעבדה של האבולוציה". היות, והאיים היו נטושים רוב ימי חייהם ומעולם לא היו קרובים ליבשת כלשהיא, חיי טבע רבים, בעיקר חיות דו-חיים (ציפורים, אריות ים וכדומה), התמקמו להם באיים והתפתחו בצורה אבולוציונית נפרדת. מעבר לכך, דרווין בכבודו ובעצמו הגיע לאיים בשנת 1835, עבד שם כמה שנים בתצפיות שונות על מיני החיות שם, ובעקבות מחקרו פרסם בשנת 1859 את התאורייה המפורסמת שלו.

טוב. אז לאחר הנאום הארוך, מה ראינו ועשינו שם כל כך הרבה ימים ?

אז כנראה שלא ציפיתי לנוף כזה, אבל האיים הם סה"כ די גועל נפש. האיים הם מדבר צחיח בלב אוקיינוס עצום בגודלו. אדמה יבשה לרוב, מליון קקטוסי קישקשתא ועוד כל מיני סוגים, שום מים מתוקים, קצת ירוק, קצת עצים שבעונה הזאת הם כולם ללא עלים. בשורה התחתונה – הרגשתי כאילו חזרתי הביתה לבאר שבע. חוץ מגמלים. אמנם לא ציפיתי לעצי קוקוס ענקיים, חופים לבנבנים אינסופיים, ונערות אקוודורניות חתיכות שיגישו לי מיץ פאפיה עם מטריה קטנה בפנים, אבל בהחלט שציפיתי למשהו קצת יותר חיי ממה שראינו.

אבל, אחרי שמתרגלים לנוף, מתחילים להעריך את היופי המדהים שבו. נהרות לבה של כמה עשרות שנים, בין הרי געש של מאות ואלפי שנים, ומגוון חיות אינסופיים, שהתאקלמו באיים ובתנאי המחייה הנוראיים שם והתפתחו לכדי מושבות שלמות.

אז שוב. מה בתכלס ? סגרנו על דיל מקיטו, שדי רימו אותנו בדיל הזה (לקח – הישראלים תמיד רמאים !!), וטסנו לאיים. נוחתים, ומקבלת את פנינו בברכה איגואנה, שלמען האמת זו חיה בהחלט מהמכוערות שיש. לאחר שהתייבשנו שם לבד שעתייים, מצאנו את הקבוצה שלנו, ואת המדריך המחורבן שזכינו לו, והתחלנו במסע הארוך משדה התעופה באיים אל עבר עיר הנמל המרכזית ובה מירב התושבים – פורטון איורו (PUERTO AYORA). לקחו אותנו לסיבוב התחלתי, לשטוף את העיניים בכמה צבי ענק. כולם מעל גיל 100, שוקלים למעלה מ – 250 קילו (פי 3000 מהמשקל שבו הם נולדים).

לאחר מכן הגענו לספינה שלנו. מה הכוונה ? הטיול עצמו הוא 8 ימים בספינה שבה שטים בלילות, ולפעמים גם בימים, ובכל יום מגיעים לאי אחר, ומסתבר שלכל אי יש את הייחוד שלו.

ספינה ? קליפת אגוז !!!! אוניית מעפילים ! זוועה ! היינו קבוצה של 10 מטיילים, עם צוות של 6 איש, באמבטיה עשוייה מעץ, שכל גל גורם לקורות ולמסמרים בו לחרוק בצורה מאיימת משהו.

8 ימים ? בספינה ?? מה עושים שם ? אז שטים מידי פעם, שוטפים את העיניים באינסופיות המדהימה של האוקיינוס, אוכלים 3 ארוחות בשריות ביום (היה מצוין !! הטבח הכי טוב שפגשתי עד היום ! מה גם שניר לא אכל את רוב האוכל שלו אז בעצם לי היו 6 ארוחות ביום…), מגיעים לאי, יורדים, רואים בכל פעם חיות חדשות (אריות ים, כלבי ים, איגוניות על כלל הסוגים, צבי ענק, פלמינגו, ציפורים מסוגים שונים ועוד ועוד ועוד), פעם ביום לערך משנקרלים כל פעם במקום מדהים עוד יותר וחוזרים לעוד ארוחה והרבה הרבה שינה בין לבין. שגרת חיים לא רעה בכלל.

משנרקלים ? אני ? אז מסתבר שהבריכה ברמת אפעל הוכיחה את עצמה. כן כן, אני, שמעון בניסטי, מר הידרופוב בע"מ, שנרקלתי לי במרחבי האוקיינוס השקט, שהאדמה הייתה רחוקה רחוקה ממני, שעות על גבי שעות עם דגים, כרישים, צבי ים ושאר מרעין בישין ימיים.

אמנם היבשה בגלאפגוס הינה מקום מדהים בפני עצמו, אבל כאשר יורדים למים אז מוצאים את גן העדן האמיתי. חבל רק שקרן קיימת לגלאפאפגוס לא מאפשרת לשנרקל במקומות היפים באמת, אלא בבררה שלא אכפת להם כנראה.

החוויה פשוט מדהימה. יורדים למים. קקקפפפווואאאיייםםםם !!! קרח ! (אין ספק שההשקעה הכי טובה שלי בשבוע האחרון הייתה שכירת חליפת צלילה שקצת דחו את הכניסה למצב היפותרמי מתקדם) ומגלים עולם ומלואו. כ – 400 סוגי דגים, 50 מתוכם ייחודיים לגלאפגוס, משנקרלים בתוך לועות של הרי געש ששקעו מתחת למים, שמסביבנו שוחים להם צבי ים (מכוערים פחד), כרישים, מעט אלמוגים (שזו באמת הייתה אכזבה), כרישי ריי, כלבי ים, אריות ים שטרפו דגים לנגד עיננו ועוד ועוד.

כן כן...זה אני מתחת למים שם...

כן כן…זה אני מתחת למים שם…באוקיינוס של גלאפאגוס

 

אריה ים תופס לו דג לנשנוש של אחר הצהריים

אריה ים תופס לו דג לנשנוש של אחר הצהריים באוקיינוס של גלאפאגוס

 

ניר ואנוכי בחוף המדהים בארכיפלג

ניר ואנוכי בחוף המדהים בארכיפלג של גלאפאגוס

 

אני ואריה ים טיפוסי (אחד מ - 15,000 שקיימים פה)

אני ואריה ים טיפוסי (אחד מ – 15,000 שקיימים פה) בגלאפאגוס

 

צב ענק

צב ענק בגלאפאגוס

 

אריות ים עוללים

אריות ים עוללים בחופי גלאפאגוס

 

MARINE IGUANA

איגואנה ימית בגלאפאגוס

 

 נוף מדברי אופייני

נוף מדברי אופייני באיי גלאפאגוס

 

אריה ים בוגר ועצבני בדרכו לרדוף אחר צעירים וחלשים ממנו

אריה ים בוגר ועצבני בדרכו לרדוף אחר צעירים וחלשים ממנו באיי גלאפאגוס

 

אלבטרוס לפני מעוף

אלבטרוס לפני מעוף באיי גלאפאגוס

 


פוסט הבא – מינדו


 

השאר תגובה


© 2024 שמעון שובל (בניסטי). כל הזכויות שמורות.