אוק 24

קנגרו איילנד

נכתב על ידי בקטגוריה אוסטרליה


פוסט קודם – אדלייד (Adelaide)


בעקבות ההמלצות של ניר ושאול, הגענו לקנגרו איילנד.
קנגרו איילנד ?
אמנם מדובר באי, אולם מסתבר שלא מדבר באי קטן כלל וכלל. קנגורו איילנד הוא האי השלישי בגודלו ביבשת אוסטרליה אחרי טזמניה ומלוויל (שבסמוך לעיר דרווין). הוא מתפרש לאורך 150 ק"מ ו- 50 ק"מ רוחב. צוקים דרמטיים, חופים מוגנים, רצועת חוף פראית המתמתחת לאורך 450 ק"מ, נוף בתולי ושפע בעלי חיים, הם המושכים המוני תיירים אל אתר נופש פופולרי זה. האי נמצא במרחק 13 ק"מ מהיבשה. האוכלוסיה באי מונה כ-4,000 תושבים, הפזורים בדלילות על פני שטחו הגדול של האי.
האי קנגורו התנתק מן היבשת האוסטרלית לפני כ-10,000 שנים בעקבות עלייה בגובה פני הים (אחרי סוף עידן הקרח האחרון ששינה את כל העולם כפי שאנחנו מכירים אותו היום). כלי אבן שנמצאו בחפירות ארכאולוגיות באי מעידים כי אבוריג'ינים הגיעו לאי ככל הנראה לפני כ-11,000 שנים ושההתיישבות במקום נפסקה בשנת 200 לפנה"ס לערך. קיימות תאוריות שונות המנסות להסביר את היעלמות ההתיישבות האנושית באי: מגפות, מלחמה, נישואי קרובים שיצרו מומים, שינויי אקלים או הגירה המונית מן האי.
מכיוון שכף רגלם של בני אדם לא דרכה באי במשך שנים, התפתחה שם בלא מפריע אוכלוסיית בעלי חיים וצמחים ייחודית. חלק מבעלי החיים נכחדו מאז הגעת בני האדם לאי, כגון אמו אי הקנגורו, שהיה מין אמו ייחודי לאי. באי חיים תתי-מין אנדמים של קנגורו וקיפודן. בנוסף משגשגות באי אוכלוסיות של ברווזן וקואלות שלא חיו באי במקור אך הובאו למקום בידי המתיישבים. אחת הסיבות לכך שהאי מהווה בית גידול כה משגשג למינים רבים הוא בגלל שבניגוד לשאר היבשת, אל האי קנגורו מעולם לא הגיעו מינים פולשים מזיקים כגון ארנבת, שועל וחתול הבית. בהתאם לכך ננקטים צעדים מחמירים כדי לוודא שמינים פולשים לא יכנסו לאי וישנן הוראות בטיחות מאוד ברורות במעבורות המביאות תיירים לאי.
כמה שאוסטרליה נחשבת למדינה שהתפתחה זיאולוגית באופן שונה משאר העולם (למעשה בעיקר מאז עידן הקרח האחרון), אז קנגרו איילנד הינו הקצה של הקצה. הוא כמו אוסטרליה של אוסטרליה.
כאשר תיכננתי את המסלול, ציירתי בעיני ראשי סוג של גלאפגוס של אוסטרליה.
בפועל, המציאות הייתה מעט שונה. מדובר באי באמת גדול. מערבי לחלוטין. מיושב. מלא תושבים (למעלה מ – 4000). כבישים. כלי רכב. למעשה, ציליוויזיה לכל דבר. גלאפגוס ? כל כך לא. שם זה באמת הטבע הפראי, הראשוני, הלא נגוע, לא מזוהם על ידי בני אדם כלל כלל.
עם זאת, מדובר באזור עם כמות הקנגרואים והקואלות הגדולה ביותר באוסטרליה.

השילוב של חייב הטבע העשירים, במקביל להתייבשות המקומית, תעשיית החקלאות והחוות מלאות החיות הינו בהחלט שילוב מרתק.

אז במה מדובר למעשה ?
מיניבוס קטן. 7 תיירים וחצי + נהגת/מדריכה (שבהתחלה לא רצתה לקחת איתנו את טליה) קשוחה שמכירה כל פינה באי וניחנה בראיית נץ וביכולת לזהות כל קואלה שמסתתר על כל אקליפטוס בדרך.
הסיור מורכב מלא מעט נקודות ציון אטרציות שהאי מציע. ריצה מהירה מנקודה לנקודה. לעיתים מהירה מידי, אבל ככה זה כשרוצים להספיק כמה שיותר ביומיים.
ביקור בחוות כבשים מקומית וצפייה בתהליך הגז. בעבר אוסטרליה גידלה פי 2 כבשים ממליוני הכבשים שגדלים בה היום. הכמות צומצמה משמעותית עקב ירידה עיקבית של  מחירי הצמר בעולם.
ביקור במושבת אריות ים אוסטרליים. גם פה, ביחס לגלאפגוס, זה מדהים כמה הכל סטרילי ומנוהל. יש שביל ברור סגורים שניתן לצעוד עליהם. אסור ללכת סתם על החוף. אסור להתקרב לאריות הים. חייבים להיות צמודים למדריכה. כל כך הרבה כללים והנחיות…
אריה ים אוסטרלי, קנגרו איילנד

אריה ים אוסטרלי, קנגרו איילנד

 

אריה ים אוסטרלי, קנגרו איילנד

אריה ים אוסטרלי, קנגרו איילנד

ביקור במושבת אריות ים ניו זילנדיים. וכן. יש הבל בינם לבין האוסטרליים…
אריות ים ניו זילנדים

אריות ים ניו זילנדים

ביקור בצוקים וסתם נקודות נוף יפות.
קנגרו איילנד, אוסטרליה

קנגרו איילנד, אוסטרליה

נתקלים בסיטואציות בהן נסענו במרחבי האי וראינו קנגרואים או וולאביז מקפצים וחוצים את הכביש. סיטואציות שהן פשוט סיטואציות מקסימות. בתכלס, לא באמת חשבתי שסיטואציות כאלו עדיין קיימות. כלומר, ברור שבאוסטרליה יש את תאונות הדרכים עם הקנגרואים, והאימרה שאסור לנסוע בלילה (בקומה לכביש 31 אצלנו והגמלים), אבל זה פשוט מקסים לראות אותם במהלך היום בלייב.
סיטואציות בהן עוברים בין כל כך הרבה אקליפוסטים ורואים כל כך הרבה קואלות מנמנמות. מכרסמות. משתזפות.
קואלה מנמנמת, קנגרו איילנד, אוסטרליה

קואלה מנמנמת, קנגרו איילנד, אוסטרליה

 

קואלה מנמנמת, קנגרו איילנד, אוסטרליה

קואלה מנמנמת, קנגרו איילנד, אוסטרליה

סיטואציות בהן נוסעים בכבישי האי וקיפודנים חוצים את הכביש. כמה מילים על קיפודן – היות ובאוסטרליה, פשוט כל החיות שונות מהחיות בשאר העולם (חיות כיס, ברבורים שחורים וכו' וכו'), אז גם קיפודן הוא חייה ייחודית לאוסטרליה. קיפודן הינו יונק, אך הוא שייך למשפחה בה מטילים ביצים במקום להמליט גורים, בשונה מכל יתר היונקים למעט הברווזן (שגם הוא חייה ייחודית לאוסטרליה בלבד).משפחת הקיפודן נקראת בעלי ביב" – כך משום שקיים פתח אחד המשמש למספר מטרות: הטלת הביצים, מתן השתן והטלת הצואה. פתח זה נקרא "פתח הביב".
קיפודן, קנגרו איילנד, אוסטרליה

קיפודן, קנגרו איילנד, אוסטרליה

סיטואציות בהן נוסעים בכבישי האי ונחשים חוצים את הכביש, תוך כדי שנזכרים בסטטיסטיקה ש – 6 מתוך 10 הנחשים הארסיים ביותר בעולם חיים באוסטרליה. את ליעד הסטטיסיקיה הזאת מאוד מרגיעה.
נחש טייגר, קנגרו איילנד, אוסטרליה

נחש טייגר, קנגרו איילנד, אוסטרליה

בעבר, חיו בקנגרו איילנד גם פינגווינים זעירים/זוטר. זהו סוג הפינגווין הקטן ביותר בעולם (גובהו מגיע לעד 35 ס"מ). אולם הפינגווין נכחד. גם בשל בני האדם, וגם על ידי הטורף הטבעי שלו – אריות הים.
בנוסף, בעבר חי תת זן של EMU (אמו) שגם הם ייחודיים לאי, אולם גם הוא נכחד.
כמה מילים על הקואלות המקומיות.
קוֹאלה נקראת בשפת האבוריג'ינים באוסטרליה: "חיה ללא מים". היא מין יונק כיס יחיד בסוגו מסדרת הקנגוראים. בטבע (כלומר לא בגן גורו אצלנו), נפוצה הקואלה ביבשת אוסטרליה בלבד, בעיקר במזרח; היא חיה באזורי חורשות האקליפטוס, והיא החיה יחידה שניזונה מעליו של האקליפטוס. הקואלות מבלות את מרבית זמנן, כ-18 שעות ביממה, בשינה. בשאר הזמן הן תרות אחר מזון – עלי אקליטפוס בלבד.
כשממשלת אוסטרליה הכריזה על קנגרו איילנד כשמורת טבע ענקית, הם ניסו לשקם את אוכלוסיית הקואלות המקומית. אז הם העבירו לאי כמה עשרות פריטים שעם השנים, ללא טורפים טבעיים, התרבו כל כך, כד שרוב עצי האקליפטוס נאכלו והקואלות התחילו להרעיב את עצמן למוות. השיקום הצליח הרבה מעבר למצופה.. כפועל יוצא, ישנה בקרה מנוהלת של כמות הפריטים, חלקם נשלחים בחזרה ליבשת וחלקם….
חבל שאצלנו, בזמן שהבאנו אקליפטוסים לייבש את הביצות, לא הבאנו במקביל גם כמה קואלות צמודות…
ביקור במיני סהרה. אטרקציה קטנה וחמודה. כמו דיונו החול המטורפות בפרו, אולם מוקטנות מאוד. גם כאן – עושים סנד-בורדים. פייר – כיף.
סנדבורדים, מיני סהרה, קנגרו איילנד, אוסטרליה

סנדבורדים, מיני סהרה, קנגרו איילנד, אוסטרליה

מזג האוויר לא ממש היה לטובתנו במהלך הביקור. הוא לא היה נוראי, אולם ירד גשם מידי פעם. והרוחות… כמה רוחות חזקות יש באי. ורוחות קרות. במרכז האי רוחות קרות חלשות. באזורים החופיים רוחות מקפיאות חזקות. טליה כל כל סרבלה מהרוחות. במשך 3 שבועות, עוד נותרו סימני קור של הרוחות בלחיים השומניות שלה. קל זה לא היה, אבל בעיקר לליעד…
בשורה התחתונה – מדהים כמה חיות הצלחנו לראות בקנגרו איילנד.

 

בעקבות בקשת הקורא הנאמן דניאל, מספר מילים לגבי לוגיסטיקה ודרך הטיול באי.
בעקרון יש שתי דרכים נפוצות לטיול באי – עצמאי, וטיול מאורגן.
בשתי הדרכים – התניידות באי היא בהכרח באמצעות רכב. תחבורה ציבורית באי מזכירה את התחבורה הציבורית בישראל ביום שבת. פשוט אין כזאת.
אנחנו בחרנו את האופציה היקרה יותר, אך עם זאת הנוחה יותר – טיול מאורגן.
ישנן לפחות 10 חברות שדיברתי איתן שמוציאות סיורים יומיים או דו יומיים לקנגרו איילנד. בעבר, חלק מהחברות הוציאו גם סיורים של 3 ימים, אולם כמעט כולם בוטלו עקב חוסר ביקוש. לעניות דעתי – די חבל. יומיים טיול באי הם בהחלט לא ממצים. כנראה חוסר הביקוש נבע מכך שרוב האנשים שעשו בוקינג לטיול הגיעו יחסית לתקופה לא ארוכה לאוסטרליה, והקצאה של 3 ימי טיול לאטרקציה בודדת הינה הקצאה יקרה מאוד.
אחת החברות המומלצות לטיול מאורגן הינה http://www.adventuretours.com.au/. מומלצת גם בלונלי וגם במרחבי האינטרנט. לצערי (אבל לא לצערם של שאר המטיילים), יש להם גיל מינימום לטיול – 8. למעשה, הצלחתי למצוא חברה אחת בלבד אשר הסכימה שנביא איתנו את טליה לטיול, וגם זה נראה לי בגלל שהבחורה שדיברתי איתה הייתה שיכורה. החברה הינה : https://www.sealink.com.au/. וזאת גם החברה שמפעילה את כל המעבורות בין אדלייד לאי.
היות ועשינו בוקינג ליומיים אז מבקרים בכ – 50% מהאי (החלק הדורמי שלו). כל החלק הצפוני – רק שמענו סיפורים. בכל אופן הצד הדרומי הוא צד מעניין יותר ובעל כמות אטרקציות גדולה יותר.
אופציה אחרת היא לנסוע באופן עצמאי לאי. לשכור רכב באדלייד (ולשלם פחות) אולם לשלם עוד אקסטרה על המעבורת (אקסטרה שנחשבת לא זולה), או להגיע במעבורת ולשכור רכב באי עצמו (ולשלם יותר על ההשכרה). בכל אופן – חייבים רכב.
יש המון נקודות ואטרקציות לראות באי – חייבים מפה ורשימה, ופשוט לעבור אטרקציה אטרקציה.
ישנם כמה מלונות מפוזרים באי (בעיקר בעיר הראשית). אנחנו ישנו בלודג' תיירים מגניב שסיפק תחושה טיילנית מעולה.
שם הלודג':
Vivonne Bay Lodge (KIAT Accommodation) Address: Knoffel Drive (200m on left) VIVONNE BAY, 5223 SA
עלויות. טיול מאורגן הינו עסק יקר, אך עם זאת מאוד נוח. הכל כולל הכל, ממש הכל (מאדלייד לנמל [3 שעות נסיעה], מעבורת, הסעות בתוך האי, מדריכה מעולה, כל האטרקציות, אוכל, לינה) – 938$ אוסטרלי לזוג + תינוקת קטנה וחמודה.
בקיצור – ממליץ !

וזהו… אריות ים אוסטרליים, אריות ים ניו זילנדים, קנגרואיים, וולאביס, קואלות, נחשים, קיפודנים, והכל כל כך נגיש. כל כך לידנו. שווה כל רגע.


פוסט הבא – גרייט אושן רוד (Great Ocean Road)


 

2 Responses to “קנגרו איילנד”

  1. From